Om Saveabl.

Saveabl. - ”räddningsbar, något som går att rädda”. Ja här syftar vi både på maten vi använder och på klimatfrågan i stort.

Kort sagt så identifierar vi på Saveabl systematiskt svinn hos producenter och grossister, och gör en färdig matkasse baserad på det som behöver räddas!

Färdiga matkassar

Saveabl är i grunden en matkasse som finns i det magiska gränslandet mellan en traditionell matkasse och färdig hämtmat. Utöver klimatfrågan tror vi starkt på smidighet och vill att våra kunder ska lägga mindre tid på matlagning och mer på att umgås med sina barn, sin partner, träna... ja du vet allt det där. Därför har vi tagit fram en matkasse som är klar på 15 minuter, vår otroliga kock Emil förbereder i rätterna till 70% så att du som kund bara behöver värma på såsen, rosta av lite potatis i ugnen, kanske hacka lite färska grönsaker och sen är det klart! Otroligt smidigt och otroligt gott!

Räddad mat

Ja vad innebär det egentligen..? För oss så är räddad mat all typ av mat som annars hade riskerats att slängas. Vi har tät kontakt med en rad olika gårdar, producenter och grossister i och kring Göteborg där vi hjälper dem att få ut de varor som är fullt bra i smak men brister i utseende eller bara har hamnat fel. Hur då, tänker du, så jag kan ge tre typiska exempel!

Skönhet - Ja även i livsmedelsbranschen har skönhetsidealet gått för långt. Krokiga morötter, assymetriska potatisar, you name it. Allt som avviker i färg, form eller storlek sorteras bort för det vill inte butiker ha. Men det vill såklart vi! Tror ni krokiga morötter smakar sämre? Precis.

Överproduktion - Ni vet det där kring jul när ingen vet hur mycket mat som går åt så det lagas alldeles för mycket? Exakt så är det för våra odlare. Man vet inte hur mycket butikerna kommer vilja köpa, men man vill inte göra de missnöjda och säga nej till en beställning. Så då gör man lite extra för att vara på den säkra sidan och det blir över ibland, detta kommer till oss i stället!

Felskickat - Man tänker ju att livsmedelsbranschen måste ha helt perfekta logistikflöden för att maten ska komma ut i hela landet. Problemet är bara att det inte riktigt är så. Det kan handla om en pall tomater som har hamnat fel eller där några stycken har en liten svart fläck, då ska de skickas tillbaka till producenten. Men… vad händer om producenten finns i Spanien? Jo alltså… de ska tillbaka även då. Men kommer inte tomaterna hinna bli dåliga efter den dubbla frakten? Jo alltså… de slängs när de kommer fram.

Ni hör ju, det här är inte hållbart. I stället för onödiga transporter och slängda tomater så hör grossisterna av sig till oss när detta händer och vi tar in deras felskickade tomater och gör en bolognese på baljväxtfärs till matkassen eller gör inlagda och gravade tomater som håller sig bra länge! På senare tid har vi även börjat producera granola och fröknäcke, serverat luncher till våra grannar och gjort en del catering till spännande event.

Vanliga frågor

Har matens bäst-före datum passerat?

Kan man välja rätterna själv?

Kan man beställa till två personer?

Vad innebär ”för 3-4 personer”?

Kan man beställa två måltider?

Måste jag börja prenumerera?

Kan jag pausa min prenumeration?

Hur mycket av maten är räddad mat?

Täcker ni alla allergier?

Priset skiljer sig inte så mycket från om jag skulle handla i butik?

Är alla era grönsaker närodlade?

Vi vill veta vad du tycker!

Än så länge är vi i ett tidigt stadium och gör allt vi kan för att skapa en produkt som blir en win-win för dig, klimatet och allt runt omkring oss. Dina åsikter är med och skapar denna produkt och du får gärna kontakta oss.